Ensemble & Orkest

Zemlinsky Quartet

Sinds de oprichting in 1994 was het Zemlinsky Quartet een groot voorbeeld van de tradities van de Tsjechische strijkkwartetten. Het kwartet won de ‘Frist Grand Prize’ in de ‘Bordeaux String Quartet Competition in 2010. In 2016/17 was het Zemlinsky Quartet aangesteld tot residentie ensemble van de ‘Czech Chamber Music Society’. Het kwartet tourde in 4 continenten. Het repertoire van het ensemble omvat meer dan 200 werken van vooraanstaande componisten, maar omvat ook hedendaagse muziek. Het ensemble geeft masterclasses aan studenten van alle leeftijden en in 2006-2011 was het kwartet ‘Assistan Quartet-in-Residence’ in de ‘Musikakademie Basel’.

Symfonieorkest Vlaanderen

Het orkest vervult een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten, en maakt muziek uit heden en verleden toegankelijk voor een zo breed en divers mogelijk publiek in Vlaanderen en daarbuiten.
In 1960 zag Symfonieorkest Vlaanderen het levenslicht onder impuls van Dirk Varendonck die tevens de eerste dirigent van het orkest was. Vanaf 1986 werd het orkest gedirigeerd door Patrick Peire, Robert Groslot en Fabrice Bollon. In 1995 werd het orkest grondig hervormd en bekleedden achtereenvolgens David Angus, Etienne Siebens, Seikyo Kim en Jan Latham-Koenig de functie van chef-dirigent. Sinds concertseizoen 2019–20 staat de Estse dirigent Kristiina Poska aan het roer.
Naast de concertreeksen in Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent is Symfonieorkest Vlaanderen te gast op tal van podia in binnen- en buitenland.